Skip to content
Total MULTIS vet
Total MULTIS vet

Lang leve de alleskunner onder de smeervetten

Ontdek wat een multipurpose smeervet zoals de Multis EP 2 zo bijzonder maakt

Wereldwijd worden smeervetten gemaakt voor allerlei uiteenlopende toepassingen. Qua aard en omgevingsinvloeden verschillen ze enorm van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan speciale smeervetten die gebruikt worden in een omgeving waar voedsel verwerkt wordt. Er zijn smeervetten die perfect functioneren bij hoge temperaturen. Er bestaan zelfs inerte smeervetten die nauwelijks reageren met andere producten. De groep meest gebruikte smeervetten echter, dat zijn de multipurpose smeervetten. Wat maakt deze smeervetten nou zo interessant? 

 

Multipurpose smeervetten zijn geschikt voor allerlei toepassingen in een breed temperatuurbereik. Daarnaast zijn de meeste multipurpose smeervetten met elkaar mengbaar. Een prachtig voorbeeld van zo’n alleskunner is de Multis EP 2 van TotalEnergies, een multipurpose smeervet pur-sang. Het lithium-calcium zeepskelet van de Multis EP 2 zorgt voor de juiste basiseigenschappen op het gebied van temperatuur en waterbestendigheid. Het uitgekiende pakket additieven dat we aan Multis EP 2 toevoegen, maakt dat het smeervet op een aantal vlakken met kop en schouders uitsteekt boven vergelijkbare smeervetten. Je komt Multis EP 2 werkelijk overal tegen. Van transport tot landbouw, van wiellagers tot kruiskoppelingen, in natte, stoffige en droge omstandigheden. 

Waterbestendig

De basis van smeervet is het zeepskelet. De meeste smeervetten hebben enkel een lithium zeepskelet. TotalEnergies gebruikt voor de Multis EP 2 een zeepskelet op basis van lithium en calcium. De aanwezigheid van calcium maakt dat de waterbestendigheid van de Multis EP 2 aanzienlijk beter is dan die van andere multipurpose smeervetten.

Bestand tegen hoge belasting

De 4-kogel laswaarde van de Multis EP 2 ligt tussen de 2600 en 2800 N. Deze waarde staat voor de belasting waaronder vier op elkaar draaiende kogels aan elkaar vast koud-lassen. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer (punt)belasting een smeervet kan dragen. We zien dat ons multipurpose smeervet relatief hoog scoort ten opzichte van vergelijkbare multipurpose smeermiddelen van andere leveranciers. 

Stabiel en stijf

Om te testen hoe stabiel een smeervet in bedrijf blijft, testen we de stabiliteit van een smeervet door te meten hoe diep een conusvormig object in vrije val in het smeervet valt. Dit heet de penetratietest. Deze testen worden altijd gedaan bij een nieuw smeervet om in een bepaalde NLGI-klasse te vallen (NLGI 00, 0, 1, 2 en 3 zijn de meest voorkomende NLGI-klassen).

Na honderden draaiuren kan het zijn dat het smeervet slapper wordt. Om dit te simuleren voeren we kneedtesten uit waarbij het vet langdurig gekneed en belast wordt. Vervolgens voeren we een nieuwe penetratietest uit. 

Het verschil in stijfheid tussen beide testen zegt iets over de mechanische stabiliteit van het smeervet. Hoe kleiner het verschil, des te beter het smeervet bestand is tegen langdurige belasting. Het verschil tussen beide waarden bij de Multis EP 2 is heel klein. Het smeervet is daarmee zeer goed bestand tegen langdurige mechanische belasting.

Meer weten? 

Neem contact op met TotalEnergies.
 

Meer nieuws