Skip to content

Groengas is de duurzame variant van aardgas. Groengas wordt gemaakt van biogas dat ontstaat door plantaardig en dierlijk (rest)materiaal te vergisten. Bij de productie komt ‘biogas’ vrij. Dit wordt opgevangen en onder andere gebruikt om groengas van te maken, een duurzame en schone energie om op te rijden. TotalEnergies is de grootste leverancier van groengas aan het wegverkeer en werkt hard om het aantal tankstations verder uit te breiden.

Voordelen groengas (CNG)

  • Rijden op groengas stoot tot 80% minder CO2 uit dan fossiele brandstoffen en reduceert de uitstoot van stikstof (NOx) en fijnstoffen (PM10).
  • Voertuigen die op groengas rijden zijn zeer stil
  • Groengas is een voordelige energie voor vervoer

Productie van groengas

Voorbeelden van het plantaardig en dierlijk (rest) materiaal waaruit groengas ontstaat, zijn groen- en snoeiafval, rioolslib en mest. Dit materiaal heeft tijdens de groei CO2 opgenomen die in het vergistingsproces wordt omgezet in methaan (CH4). Tijdens het vergistingsproces ontstaat er gas dat we ‘biogas’ noemen. Doordat het biogas wordt opgevangen in de vergister, en dus niet in de atmosfeer komt, heeft de totstandkoming ervan geen schadelijke effecten voor het klimaat en draagt het dus niet bij aan de opwarming van de aarde. Het biogas wat ontstaat wordt vervolgens opgewerkt naar ‘aardgaskwaliteit’. Zo kan het in het aardgasnetwerk worden toegevoegd en tank je het gemakkelijk bij een tankstation.

Groengas tanken

Groengas is geschikt voor transport, bedrijven en personenauto’s. Tanken doe je bij een groot aantal TotalEnergies groengastankstations. Tankstations die de merknaam ‘PitPoint clean fuels’ dragen vallen ook binnen het netwerk van TotalEnergies. Het tanken gaat grotendeels zoals je gewend bent: koppel de vulslang aan je voertuig, knijp in de hendel en de tank loopt vol. Afhankelijk van de grootte van de tank en het type voertuig rijd je 600 tot 1000 kilometer.
De station locator toont alle TotalEnergies-servicestations in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Selecteer in het filter Brandstoffen 'CNG' en je vindt zo het netwerk waar deze brandstof getankt kan worden. Voor meer informatie over groengas tanken met de tankpas, klik hier.

 

Goed voor het milieu

De productie van groengas heeft geen schadelijke effecten op het klimaat, en is een goede keuze voor de luchtkwaliteit. De uitstoot van stikstof (NOx) en fijnstoffen (PM10) zijn aanzienlijk lager dan bij fossiele brandstoffen. Hierdoor is de gezondheidsschade tot 30% minder dan de huidige Europese emissiestandaard (Euro VI) voor voertuigen.

Verschil groengas en CNG

CNG staat voor Compressed Natural Gas, oftewel: aardgas onder druk. Je kunt aardgas zien als de voorloper van groengas. CNG van aardgas is een (schonere) fossiele brandstof: het stoot minder fijnstof, NOx, en CO2 uit dan traditionele brandstoffen. Hoewel groengas dezelfde samenstelling heeft als CNG, is de oorsprong van groengas hernieuwbaar en levert het een grotere reductie op van CO2. In tegenstelling tot CNG van aardgas, is groengas dus geen fossiele brandstof meer en daardoor beter voor het milieu.

Case studies groengas (CNG)

Ontvang de Nieuwsbrief en kom in Contact

Blijf op de hoogte

Ontvang de Mobility & New Energy nieuwsbrief

Maak kennis met ons team

Onze experts staan klaar om jou te helpen.