Skip to content

Groengas is de duurzame variant van aardgas. Groengas wordt gemaakt van biogas dat ontstaat door plantaardig en dierlijk (rest)materiaal te vergisten. Bij de productie komt ‘biogas’ vrij. Dit wordt opgevangen en onder andere gebruikt om groengas van te maken, een duurzame en schone energie om op te rijden. TotalEnergies is de grootste leverancier van groengas aan het wegverkeer.

Voordelen groengas (CNG)

  • Rijden op groengas stoot tot 80% minder CO2 en stikstofoxiden (NOx) uit dan fossiele brandstoffen. De uitstoot van fijnstof (PM10) is nihil
  • Voertuigen die op groengas rijden zijn zeer stil
  • Groengas is een voordelige brandstof voor vervoer

Productie van groengas

Groengas wordt gemaakt door vergisting van onder andere snoeiafval, rioolslib en mest. Bij die vergisting ontstaat biogas. Daarbij wordt het CO2 dat het materiaal tijdens de groei heeft opgenomen omgezet in methaan (CH4). Dit biogas, met methaan als hoofdbestanddeel, wordt opwerkt naar ‘aardgaskwaliteit’. Zo kan het in het aardgasnetwerk worden toegevoegd en tank je het gemakkelijk bij een tankstation. Bij de verbranding van groengas komt er weliswaar CO2 vrij, maar omdat het wordt geproduceerd uit hernieuwbare biomassa draagt het niet bij aan het broeikaseffect.

Groengas tanken

Groengas is geschikt voor transport, bedrijven en personenauto’s. Tanken doe je bij een groot aantal TotalEnergies groengastankstations. Tankstations die de merknaam ‘PitPoint clean fuels’ dragen vallen ook binnen het netwerk van TotalEnergies. Het tanken gaat grotendeels zoals je gewend bent: koppel de vulslang aan je voertuig, knijp in de hendel en de tank loopt vol. Afhankelijk van de grootte van de tank en het type voertuig rijd je 350 tot 1000 kilometer.
De station locator toont alle TotalEnergies-servicestations in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Selecteer in het filter Brandstoffen 'CNG' en je vindt zo het netwerk waar deze brandstof getankt kan worden. Voor meer informatie over groengas tanken met de tankpas, klik hier.

 

Beter voor het milieu

De verbranding van groengas heeft geen schadelijke effecten op het klimaat, en is een goede keuze voor de luchtkwaliteit. De uitstoot van stikstof (NOx) en fijnstoffen (PM10) is aanzienlijk lager dan bij fossiele brandstoffen. Hierdoor is de gezondheidsschade tot 30% minder dan de huidige Europese emissiestandaard (Euro VI) voor voertuigen.

Verschil groengas en CNG

CNG staat voor Compressed Natural Gas, oftewel: natuurlijk gas onder druk. CNG is een verzamelnaam voor groengas en aardgas. Je kunt aardgas zien als de voorloper van groengas. CNG van aardgas is een (schonere) fossiele brandstof: er komt minder fijnstof, NOx en CO2 vrij dan bij traditionele brandstoffen. Hoewel groengas dezelfde samenstelling heeft als CNG, is de oorsprong van groengas hernieuwbaar waardoor er bij verbranding geen extra CO2 in de atmosfeer komt. In tegenstelling tot CNG van aardgas, is groengas dus geen fossiele brandstof en daardoor beter voor het milieu.

Case studies groengas (CNG)

Ontvang de nieuwsbrief en kom in contact

Blijf op de hoogte

Ontvang de Mobility & New Energy nieuwsbrief

Maak kennis met ons team

Onze experts staan klaar om jou te helpen.