Skip to content

Welke maatregelen neem jij op dit moment om veilig rijgedrag te stimuleren? In deze blog nemen wij vijf stappen met je door om jouw wagenpark veiliger te maken. Hiermee verlaag je de kans op schade én verlaag je de kans op ongelukken bij de bestuurders.

1) Werk aan een gedegen veiligheidsbeleid

Het is cruciaal voor wagenparkbeheer om een goed veiligheidsbeleid te hebben. Duidelijke beleidsregels zorgen dat de bestuurders weten wat je van hen verwacht. Tijdens het opstellen van een veiligheidsbeleid is het daarom van belang om naast het management ook andere stakeholders mee te laten denken.

Ga eens met het management om de tafel zitten en brainstorm samen over ideeën die bijdragen aan de veiligheid binnen het bedrijf. Communiceer dit regelmatig intern, met als doel om veiligheid een kernwaarde te maken. Zorg dat de bestuurders van jouw wagenpark zien dat het management en de directie het veiligheidsbeleid steunen en daar ook actief een steentje aan bijdragen.

Zorg naast het opstellen van een veiligheidsbeleid dat de regels consistent worden toegepast. Check hierbij regelmatig of alles duidelijk is voor de bestuurders.

2) Zorg voor een leerzaam trainingsprogramma

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de bedrijfsvoertuigen betrokken raakt bij een ongeval. Dit laat zien dat het belangrijk is een sterk veiligheidsprogramma op te zetten. Dit beleid verhoogt niet alleen de veiligheid van de bestuurders, maar beschermt het bedrijf ook tegen juridische kosten of financiële verliezen.

Een mooie eerste stap zou kunnen zijn om (nieuwe) werknemers regelmatig een trainingsprogramma te laten volgen. Ook kun je gebruik maken van software die de het rijgedrag analyseert. Zorg regelmatig voor beloningen. Dit stimuleert goed rijgedrag. Zorg daarnaast ook dat alle voertuigen goed onderhouden zijn. 

3) Gamification

Om een goed veiligheidsbeleid in te burgeren bij de bestuurders, is het niet de beste manier om werknemers op hun vingers te tikken. Stimuleren en ondersteunen werkt vaak effectiever. Een methode om dit in te voeren is met gamification. Dit zorgt dat een spelelement wordt toegevoegd aan het programma. Hierdoor wordt het veiligheidsprogramma eerder gezien als leuke uitdaging dan plicht.

Incentives zijn ook een sterk middel om werknemers te stimuleren. Beloon werknemers die actief bezig zijn met het veiligheidsbeleid eens met een cadeaubon of dagje uit.

4) Maak gebruik van technologie

Door rijstijlanalyse toe te passen zie je op gepersonaliseerde dashboards hoe iemand rijdt. Welke medewerker rijdt vaak te hard of remt onnodig veel? Hierdoor krijg jij inzichtelijk wat de rijstijl per werknemer is en waar ruimte voor verbetering is.

Daarnaast kun je jouw bestuurders gebruik laten maken van een dashcam. De dashcam filmt ongelukken op de weg en geeft gesproken alerts als de bestuurder gevaarlijk rijgedrag vertoont. Dit biedt naast aan analyse ook de mogelijkheid om jouw medewerkers te coachen terwijl ze onderweg zijn.

5) Evalueer het beleid

Naast bovenstaande stappen is het belangrijk om de effectiviteit van jouw opgestelde programma te analyseren. Ga eens na bij bestuurders of de lessen die ze hebben geleerd ook daadwerkelijk worden toegepast. Zo niet, ga in gesprek met hen waarom.

Bij TotalEnergies heeft veiligheid topprioriteit. Het werken aan veiligheid is nooit overbodig en zou daarom voor elke organisatie van belang zijn. Heb jij nog geen veiligheidsbeleid? Start daar dan vandaag mee. Wij hopen je via bovenstaande stappen bewust te hebben gemaakt van de stappen die jij vandaag kunt zetten om de veiligheid binnen jouw bedrijf te verhogen.

Meer over new energies