Skip to content

Tijdens het rijden op waterstof komen er geen schadelijke stoffen vrij. De enige uitstoot is water. Wij zijn ervan overtuigd dat waterstof een onmiskenbare schakel is in de energietransitie naar zero-emissie vervoer. Daarom investeert TotalEnergies volop in het beschikbaar en betaalbaar maken van waterstof. Onder meer door te bouwen aan een netwerk van waterstoftankstations in Nederland.

Voordelen waterstof

  • Geen uitstoot van schadelijke stoffen tijdens het rijden
  • Een waterstofauto is binnen een paar minuten helemaal volgetankt
  • Waterstofauto’s zijn geluidloos

Wat is waterstof

Waterstof (H2) is een onzichtbaar gas, lichter dan lucht en gaat snel verbindingen aan met andere stoffen. De verbinding van waterstof met zuurstof is ook wel bekend als H2O, oftewel water. Waterstof bestaat nauwelijks in pure vorm. Bij sommige chemische processen is waterstof een restproduct. Maar, vaker wordt het geproduceerd. Onder andere door elektrolyse of steam methane reforming (SMR). 

Waterstof produceren

Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Waterstof dient daartoe geproduceerd te worden. Dit gebeurt middels elektrolyse of steam methane reforming. Bij elektrolyse wordt water door elektriciteit gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Bij steam methane reforming (SMR) wordt aardgas of groengas (CH4) met behulp van warmte ‘gekraakt’. Daarbij komt waterstof (H2) vrij. Waterstof kan ter plekke geproduceerd worden, bijvoorbeeld naast het tankstation. Het kan ook op grote schaal centraal worden geproduceerd. Vervolgens wordt het met zogeheten tubetrailers of door een pijplijn naar de plek van bestemming gebracht.

Schone mobiliteit

Een belangrijk voordeel van rijden op waterstof is dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het rijden. Het enige wat uit de uitlaat van een waterstofauto komt, is water. Verder niets. Het water wat uitgestoten wordt, is een restproduct. Dit kan vervolgens opnieuw gebruikt worden. Daarmee zijn de mogelijkheden oneindig. TotalEnergies zet volop in op het beschikbaar en betaalbaar maken van waterstof. Onder meer door te bouwen aan een netwerk van waterstoftankstations in Nederland.

Schakel in de energietransitie

Waterstof is niet alleen een oplossing voor schone mobiliteit. Het kan een sleutelrol spelen bij de opslag van zonne- en windenergie. Overschotten in hernieuwbare energie kunnen door elektrolyse worden omgezet in groene waterstof. Zo is waterstof zowel brandstof als opslagmedium en vormt het in de toekomst een onmisbare schakel in de energietransitie.

Ook interessant