Skip to content

‘Toekomst is verduurzamen’

Tullemans over kansen en support van TotalEnergies

Tullemans Oliehandel B.V. runt het enige bunkerstation voor binnenvaart in Limburg, in Maasbracht om precies te zijn. Het bedrijf is groot geworden door klein te blijven. Dan gaat het om direct, persoonlijk contact. Dat wordt gekoesterd. Het familiebedrijf in Limburg ziet dat ook bij TotalEnergies en dat spreekt bijzonder goed aan. Een vraaggesprek met Carin Tullemans!

 

Hoe groot is het bedrijf?

“Bij ons in Nederland werken 25 mensen. Per jaar leveren we om en nabij de 40 miljoen liter gasolie af aan de binnenvaart. Het is een familiebedrijf. Ik ben van de tweede generatie. De derde generatie werkt inmiddels ook in het bedrijf.

 

Het 60-jarig jubileum is twee jaar geleden gevierd. Hoe is het gelukt om met de tijd en de vernieuwing mee te bewegen?

“Onze onderneming is sinds 1959 een begrip op het gebied van gasolie, smeeroliën, vetten en hijsmaterialen. De oliehandel ligt strategisch aan de druk bevaren Maas. We zijn klein begonnen met een olieput, gewoon langs de weg. Door de jaren heen hebben we uitgebreid, ook door bedrijven over te nemen. Met onze partners kunnen we klanten in Nederland, maar ook elders in Europa (via Rijn, Main, Donau) van dienst zijn. De groei ging niet ten koste van persoonlijk contact. We zijn groot geworden door juist klein te blijven. Door klanten direct te woord te staan en te werken volgens het principe: “een woord is een woord”. Juist daardoor vallen we op, in een tijd dat steeds meer online gaat en daarmee contact minder persoonlijk wordt.”

 

Wat waren de veranderingen in de binnenvaart de laatste jaren?

“Vooral de kleinere schepen zijn meer en meer weggevallen. Het zijn nu middelgrote en grote schepen die wij bedienen, vaak met personeel aan boord. Het binnenvaartschip als eenmansbedrijf zie je steeds minder.”

 

Welke veranderingen staan er te wachten in de toekomst?

“Heel wat en dat heeft te maken met verduurzaming, zoals bijvoorbeeld het blenden van diesel met biobrandstof. Wij zijn op meer fronten actief met verduurzaming. We hebben sinds kort een afvalinnamesysteem, met zuivering. Na behandeling kan het water aan het waterleidingnet worden toegevoegd. Recent hebben we een substantiële subsidie gekregen vanuit de Connecting Europe Facility voor onderzoek naar de ontwikkeling van een Clean Energy Hub (CEH) hier in de haven van Maasbracht. De scheepvaart verduurzaamt de komende jaren verder en het is de bedoeling dat Nederland in totaal zeven Clean Energy Hubs krijgt. Wij kijken naar de mogelijkheden van CNG, LNG en waterstof voor het verlagen van de CO2-uitstoot. We zijn blij dat wij een van de bedrijven zijn die een bijdrage uit Brussel krijgt. Het is belangrijk voor onze toekomst om een van de eersten te zijn met duurzame brandstoffen.”

 

Wanneer is TotalEnergies leverancier geworden?

“Dat was in het jaar 2000. We namen een bedrijf over waaraan Total leverde (dat toen nog Fina heette). We zijn dus 21 jaar klant. Het begon met Total scheepvaart-producten. Inmiddels hebben we ook landhandel erbij. Dus het leveren van brandstofproducten en smeermiddelen aan (agrarische) bedrijven en industrie.”

 

Hoe zijn de ervaringen met TotalEnergies?

“Twee dingen vallen ons op. In de eerste plaats dat TotalEnergies altijd voldoende voorraad heeft. Verder valt ons het een-op-een-contact op, met iemand die direct regelt wat wij willen of direct antwoord geeft op onze vragen. Niet via een klantcoördinator of via een callcenter, nee, rechtstreeks. Je hoeft niet te wachten of opnieuw contact op te nemen. Zo prettig. Dat moet TotalEnergies echt vasthouden. Daarmee onderscheidt deze leverancier zich. Een heel groot bedrijf, dat hierin klein is gebleven, zoals wij dat ook willen en blijven. Het is echt een heel groot pluspunt.”

meer over binnenvaart