Skip to content

02/12/2019 - Wereldprimeur voor Totalenergies & KWS met pilotproject Duurzamer Asfalt

Innovatie Long Life Bitumen Technologie op Friese N359

Den Haag, 2 december 2019 - Afgelopen zaterdag heeft KWS in Friesland de allereerste asfaltweg aangelegd met behulp van TotalEnergies Long Life Bitumen. De levensduur van de weg wordt verlengd door dit bitumen met een nieuwe bindmiddeltechnologie die de oxidatie in asfalt aanzienlijk vertraagt. Het project, gerealiseerd op de N359, maakt deel uit van een lang lopend Nederlands samenwerkingsproject op het gebied van asfaltverhardingen met langere levenscycli. 

TotalEnergies en KWS, de marktleider in de productie van asfalt en wegenbouw in Nederland zijn enthousiast over het pilotproject. Het verlengen van de levensverwachting van asfaltwegen is een belangrijk onderwerp voor de snelwegensector, evenals voor nationale, regionale en lokale autoriteiten op hun weg naar duurzaamheid. “De Long Life-bindmiddeltechnologie is universeel en compatibel met zowel conventioneel bitumen als het Styrelf®-assortiment, een reeks hoogwaardige polymeergemodificeerde bindmiddelen (PMB)”, vertelt Christophe Jacquet, VP Bitumen bij TotalEnergies Marketing & Services In Frankrijk. "Het kan daarom worden toegepast op alle snelwegen en in de verschillende lagen van de weg". Long Life-binders zijn geschikt voor alle soorten asfaltmengsels. 

 

Testen, toetsen krachtenbundeling

Sinds drie jaar voert TotalEnergies uitgebreide laboratoriumvalidatieproeven uit om de voordelen van de Long Life-bindertechnologie aan te tonen. Het project in Friesland op de N359 zal nu nauwlettend worden gevolgd door KWS en TotalEnergies, om de toegevoegde waarde van deze innovatie te toetsen. “Deze ontwikkeling, waarbij we de innovatieve bitumentechnologie van TotalEnergies combineren met de asfalttechnologie van KWS, is een geweldig voorbeeld van het stimuleren van innovatie door de krachten te bundelen in strategische partnerschappen”, besluit Jan de Boer, directeur van KWS. 

 

Specialistisch productieproces   

De gepatenteerde Long Life-bindertechnologie is een nieuwe mijlpaal in het TotalEnergies Bitumen-programma "Sustainable Road". Via dit programma ontwikkelt TotalEnergies tal van oplossingen om klanten te helpen bij het verlengen van de levensduur van wegbedekking en het verbeteren van hun ecologische voetafdruk. De eerste productie op industriële schaal van TotalEnergies' Long Life Bitumen werd vervaardigd in de Brunsbüttel-raffinaderij van TotalEnergies in Duitsland. Dit is één van de weinige gespecialiseerde bitumenraffinaderijen in Europa. “De innovatieve manier waarop we bitumen verwerken in onze raffinaderij beschermt bitumen tegen veroudering veroorzaakt door oxidatie”, ligt Stefan Oest, Product Development Engineer bij TotalEnergies Bitumen Deutschland, toe.

MEER over BITUMEN