Skip to content

Het wordt kouder, dagen worder korter en de kans op ongelukken neemt toe. Deze factoren zorgen voor onverwachte verkeersomstandigheden zoals een langere remweg. In dit artikel lees je een aantal handige tips om veiliger op weg te gaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Licht dus ook je werknemers in om de kans op ongevallen te beperken.

1.) Gladheid

Herfst en winter betekenen o.a. regen, sneeuw en ijzel. Deze factoren zorgen voor gladde wegen. Het is in de herfst dus extra belangrijk dat je geen ongewenst rijgedrag vertoont. Een voorbeeld hiervan is onnodig hard remmen.

2. Aquaplaning

Aquaplaning komt voor wanneer er te veel water op het wegdek blijft liggen en de banden het water hierdoor niet meer kunnen afvoeren. Er ontstaat een laag water tussen de banden en het wegdek waardoor het besturen van het voertuig niet meer mogelijk is.
De meest veilige manier om hier mee om te gaan is door NIET te remmen. Laat het gas los en trap de koppeling in totdat het voertuig weer onder controle is. Nóg beter is om dit probleem helemaal te voorkomen en bij nat wegdek je snelheid aan te passen.
Ook het op tijd vervangen van je banden kan aquaplaning voorkomen. Hoe slechter het profiel, hoe moeilijker het water af te voeren is en hoe groter de kans op een onbestuurbaar voertuig. Voer daarom (zeker nu het herfst/winter is), regelmatig een bandencheck uit.

3. Verminderd zicht

Verminderd zicht als gevolg van mist, regen of sneeuw kan als gevolg hebben dat bestuurders minder tijd hebben om te reageren. Daarom is het altijd belangrijk om bij verminderd zich je snelheid aan te passen. Maar ook het beschikken over goed werkende verlichting is belangrijk. Controleer daarom regelmatig of alle voertuiglampen werken.

4. Rijden op zomerbanden

Een ander veelvoorkomend probleem bij ongevallen is het rijden op zomerbanden in de winter. Al vanaf 7 graden Celcius of lager kan het rubber van een zomerband hard worden waardoor deze minder grip heeft dan een winterband. Winterbanden hebben een beter profiel, verkorten de remweg en zorgen voor meer grip bij kou wanneer het regent. Ook hier geld dus dat het verstandig is om op tijd de zomerbanden in te wisselen voor winterbanden.

5. Afleiding

Je herkent ze wel, de borden langs de weg met de tekst "MONO, ongestoord onderweg". Afgeleid worden achter het stuur is altijd gevaarlijk, maar al helemaal bij gladheid en slecht zicht. Zorg je telefoon op stil en zorg daarmee dat je niet wordt afgeleid tijdens het rijden.

Meer over new energies